expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Vosk nebo keramika? Co nejlépe ochrání lak vašeho auta?


Každý správný řidič má své auto rád a vzorně se o něj stará, nejen po jeho technické stránce, ale io jeho vzhled. Nejednomu z nás se na chvíli zastaví srdce když na laku najde rezavé tečky, škrábance od kamínků či fleky od hmyzu, trusu a chemikálii. K tomu, abyste předešli infarktovým stavům, je laku auta třeba dopřát kvalitní ochranu ve formě vosku či keramiky. Většina řidičů si však klade otázku, která z nich se vyplatí víc a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Pojďte se spolu s námi podívat co nejlépe ochrání lak vašeho auta.



Pravidelné čištění a mytí

Pravidelné čištění a mytí vašeho auta je základem pro ochranu jeho laku. Mytí, nejen že udržuje lak v dobré kondici, ale zároveň brání před jeho korozí, kterou způsobují kyselé deště, nečistoty a mnohé další vlivy. Při mytí je třeba postupovat opatrně a používat kvalitní čistící prostředky, které pomohou ochránit lak a váš vůz. Pokud je ještě nemáte, nezapomeňte navštívit náš e-shop.

Ochrana ve formě vosku

Vosk je cenově nejdostupnější ochranou laku. Existují dva hlavní typy vosku – přírodní (karnaubský) a syntetický (tzv. sealanty). Nanesení vosku na lak auta je jednoduchou záležitostí a nevyžaduje jeho specifickou přípravu. Po aplikování se vytvoří souvislá vrstva, která laku dává lesk a hloubku. Dalším benefitem jsou dobré hydrofobní vlastnosti, což znamená, že vrstva přirozeně odpuzuje vodní kapky (méně nečistot a snadnější mytí). Je třeba však počítat s tím, že vosk nezajišťuje ochranu vůči mechanickým poškozením (škrábance z odlétávajících kamínků).

Většina řidičů sahá po přírodních voscích, které jsou cenově dostupnější. Lak auta dokáží chránit před prachem, špínou, dehtem či jinými nežádoucími nečistotami z okolí. Jeho nevýhodou je krátká životnost, kdy dokáže při ideálních vnějších podmínkách chránit přibližně 2 – 4 měsíců. V zimě jej však nepoužívejte, kvůli nižším venkovním teplotám a kontaktu se solí.

Alternativou jsou syntetické vosky (sealanty), které jsou sice trochu dražší, ale poskytují ochranu laku před chemikáliemi (kyselé deště, trus, hmyz). Lak auta dokážou ochránit a jsou účinné i během zimních měsíců. Doporučujeme sahat po kvalitnějších přípravcích, které zajišťují lepší a dlouhodobější ochranu - nám se osvědčil Koch Chemie Spray Sealant 500 ml

Keramická ochrana laku

Keramická ochrana patří k těm nejlepším způsobem jak ochránit lak vašeho auta. Její princip spočívá v tom, že na lak se aplikuje speciální vrstva, která sestává z oxidu křemičitého a dalších přísad. Tvrdá neviditelná vrstva chrání lak před vnějšími vlivy. Kromě ochrany před prachem, náletovou rzí, dehtem, brzdovým prachem získáte ochranu před chemikáliemi, trusem, hmyzem či UV zářením. Do určité úrovně dokáže ochránit před drobnými škrábanci od odlétávajících kamínků. Záleží-li vám na vzhledu, máme pro vás dobrou zprávu, keramická ochrana dokáže pěkně vytáhnout barvu a hloubku laku. Dalším benefitem je životnost ochrany, která je 2 – 5 let.

Nevýhodou je náročnější manipulace a aplikace. Keramickou ochranu je třeba po nanesení řádně rozleštit, v opačném případě budete mít problém s odstraňováním dané vrstvy. Před aplikací je třeba auto řádně umýt, odmastit a vysušit, aby byly vytvořeny vhodné podmínky pro nanesení a rozleštění ochrany. V případě, že se na aplikaci keramické ochrany necítíte, doporučujeme navštívit profesionály, kteří vám s tím rádi pomohou.

Další nevýhodou je vyšší cena než v případě vosků, ale za kvalitní ochranu se jednoduše platí. U nás si však umíte pořídit kvalitní keramickou ochranu za přijatelné ceny - doporučujeme například Autoglym Ultra High Definition Ceramic Coating

A jakou ochranu laku využíváte vy? Dejte nám vědět v komentářích na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé dodání, skvělá komunikace
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

90%
vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku